Zo ga je minder gestrest het examen in!

Aankomende donderdag zijn de eindexamens alweer. Ik heb mijn examens vorig jaar gedaan en ik weet nog heel goed dat ik er helemaal niet zenuwachtig voor was. Ik kan mij heel goed voorstellen dat heel veel mensen dit wel spannend vinden, want het is natuurlijk wel voor een diploma. In dit artikel geef ik je tips om minder gestrest het examen in te gaan en vertel ik hoe mijn examen ging. Lees je mee?

Zo verliep mijn laatste schooljaar en mijn examen

Het was de eerste dag na de zomervakantie. We hadden een introductiedag en onze mentor vertelde iets over een examentraining. Deze training was bedoeld om minder gestrest het examen in te gaan. Iedereen in mijn klas schreef zich hiervoor in. Niet perse voor de training, maar zodat we dan een les konden skippen. Niet alleen onze klas had zich hiervoor ingeschreven, maar ook veel andere vierdeklassers. Dit werd dan een beetje gemixt zodat er niet elke week een docent voor niets voor de klas stond. Het was minder leuk dan we dachten dus gingen we de laatste paar keer niet meer.

Mijn school begon al iets eerder met de examens, zodat we voor de meivakantie al klaar waren. In de weken voor de examens leerde ik zo nu en dan een beetje, maar ik was niet heel erg zenuwachtig. Althans, daar kwam ik pas achter toen andere mensen vroegen. Ik leerde vooral de dingen die ik moeilijk vond en op school maakten we ook oefenexamens.

In de eerste week van de examens had ik praktijkexamens. Hier zat ook nog eens veel leerstof bij, maar ook hierbij leerde ik alleen de dingen die ik moeilijk vond.

In de tweede week waren de theorie examens. Het irritante bij examens (en toetsen in het algemeen) is dat je niet precies weet wat voor soort vragen het zijn. Daarom is goed leren wel belangrijk, maar als je goed oplet in de les steek je daar ook behoorlijk wat van op. Bij mij ging het wiskunde examen wat lastiger. Vooral de maanden na de examens tot aan de uitslag was een onzekere tijd. De zenuwen liepen toch wel wat op, op de dag dat ik werd gebeld. Gelukkig kwam dan uiteindelijk de verlossende zin: Je bent geslaagd!

trendinglifestyle-examens-stress-tips

Tips om minder gestrest het examen in te gaan

Goed leren

Nu je dit leest, een dag voordat de examens beginnen, ga ik er van uit dat je al wel hebt geleerd. Hoe goed je de leerstof ook kent, je zou namelijk maar net een paar vragen krijgen waar je helemaal niets van begrijpt.

Ga op tijd naar bed

Ga de avond voor dat de examens beginnen (en tot dat de examens voorbij zijn) op tijd naar bed. Een goede nachtrust is sowieso al belangrijk, maar met dit soort dingen al helemaal. Door goed te slapen is je concentratie beter. En precies dat heb je nodig. 😉

Bereid je goed voor

Kijk nog even goed na of je alle spullen die je nodig hebt in je tas hebt gedaan. Wij deden de examens op de computer, maar ook dan heb je nog bepaalde dingen nodig. Om bijvoorbeeld aantekeningen te maken op papier en oortjes om kijk -en luister fragmenten te bekijken.

Goed eten voordat je het examen in gaat

Ook eten is heel belangrijk. Daarnaast vindt niemand het fijn om een knorrende maag te hebben in een klas/zaal waar het helemaal stil is, haha.

Neem de tijd

Je hebt een paar uur de tijd om een examen te maken. Maak daar ook echt gebruik van. Het is heel verleidelijk om te zien hoe andere mensen de klas/zaal  verlaten terwijl jij nog bezig bent. Laat je hier niet door verleiden, want de tijd die je hebt kun je gebruiken om de vragen goed door te lezen en te voorkomen dat je onnodige fouten maakt.

Ik wens alle examenkandidaten heel veel succes en het allerbelangrijkste wat je niet moet vergeten is: Je doet je best en meer dan dat kun je niet doen.

 

 

 

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *