Sparen | Tips om geld sparen gemakkelijker te maken

Hoewel ik het vroeger nogal lastig vond om te sparen, ben ik er nu erg goed in geworden. Ik zeg niet dat ik helemaal niks meer koop, want je mag natuurlijk af en toe wel iets voor jezelf kopen. Ik doe dit niet al te vaak en daardoor (be)spaar je zonder dat je het door hebt. Ik heb een aantal spaartips voor je op een rijtje gezet.

tips-om-te-sparen-

Denk wat langer na voor je iets koopt

Ken je dat gevoel dat je een winkel binnenloopt en dat je dan iets ziet wat je wilt hebben? Ik heb dit best vaak gehad. Dan kocht ik iets maar na een paar weken of soms al na een paar dagen deed ik er niets meer mee. Daarom denk ik nu wat langer na voordat ik iets koop. Ga ik het vaak gebruiken? Is het nuttig? Is het het waard om te kopen? Dit soort vragen kun je aan jezelf stellen voordat je iets gaat kopen.

Als ik het dan nog niet weet dan denk ik er nog een nachtje over na. Het komt dan vaak door dat ik het allang ben vergeten of ik wil het niet meer hebben. Zo verspil je geen geld aan iets wat je toch niet gaat gebruiken en ben je eigenlijk onbewust aan het (be)sparen.

Gebruik meerdere spaarpotjes om te sparen

Ik vind het makkelijker om mijn geld te verdelen over meerdere spaarpotjes. Zo heb ik een spaarpotje met alleen maar muntjes van 5 cent en nog een andere spaarpot met de overige muntjes. In mijn oude reisdagboek zit een envelopje uit China. Daar doe ik mijn briefgeld in. Het geld in het envelopje is mijn spaargeld waar ik niks van mag kopen totdat ik mijn spaardoel heb bereikt. Ik koop af en toe iets van het overige spaargeld. Tot nu toe is dit gelukt.

Maak een spaardoel

Sparen gaat makkelijker als je een doel hebt om te sparen. Ik kan me voorstellen dat het lastiger is om te sparen als je toch niet weet waar je voor spaart. Ik spaar voor een iPhone 8 of iPhone X. Ik wil dit al een lange tijd super graag hebben, dus dit is mijn spaardoel.

Als je niet weet waar je voor spaart, dan is het alsnog handig om te sparen. Want als je dan uiteindelijk toch iets weet, dan heb je misschien al wel het geld (bijna) bij elkaar. En het is altijd handig om geld achter de hand te hebben. 😉

 

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips. Deze tips hebben mij in ieder geval erg goed geholpen en daardoor ben ik een stuk beter geworden in geld sparen.

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *